In ons Coalitieakkoord “Elke dag beter: Zuid-Holland” komen bij de verschillende ambities de thema’s klimaat, circulair en biodiversiteit terug in doelen en aanpak.
In de uitvoering van ons coalitieakkoord zijn programma’s ontwikkeld die centrale regie op de planvorming en uitvoering in onze taken waarborgt en tot een integraal onderdeel van ons handelen maken. In alle ambities in deze begroting vindt u aan deze thema’s verbonden activiteiten terug.
Onderstaand is beschreven wat de stand van zaken op de planvorming en rond deze thema’s is.
Klimaat
Klimaatmitigatie
De inzet van het college is vastgelegd in het Uitvoeringsprogramma Schone energie voor iedereen 2020-2023 en wordt jaarlijks verantwoord via de Meterstand, zie Energie - Provincie Zuid-Holland .
De plannen en inzet zijn in lijn met het nationaal Klimaatakkoord, dat door PS is omarmd in november 2019 en met (huidige) Europese afspraken. De provinciale inzet betreft zowel de inzet in Ambitie 3 Schone energie voor iedereen voor de verduurzaming van gebouwen, elektriciteit en industrie, als legt actief verbinding met de inzet op schone mobiliteit (ambitie 2), duurzame landbouw en landgebruik (Ambitie 5) en opgaven als biodiversiteit, circulariteit, luchtkwaliteit en klimaatadaptief bouwen, die in diverse andere ambities zijn opgenomen.
Klimaatadaptatie
De huidige inzet per ambitie voor deze collegeperiode op het thema klimaatadaptatie is vastgelegd in de door GS vastgestelde Provinciale Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie 2021 – 2023 . Deze uitvoeringsagenda is gebaseerd op de in 2018 vastgestelde klimaatadaptatiestrategie “Weerkrachtig Zuid-Holland .” Op basis van deze uitvoeringsagenda wordt binnen de verschillende ambities activiteiten uitgevoerd binnen de bestaande begroting.
Er is een concernbreed programmateam ingesteld, dat de verbinding legt met de verschillende ambities/beleidsthema’s en helpt bij het versnellen van klimaatadaptief handelen. Hier is project- en procesgeld voor gereserveerd onder Ambitie 7 Gezond en Veilig Zuid-Holland.
Het Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie is in nauwe samenspraak met alle werkvelden opgesteld.
Circulair
In 2020 is de strategie “Circulair Zuid-Holland: Samen versnellen” vastgesteld. Hierin is de provinciale ambitie ten aanzien een circulaire maatschappij opgeschreven en vertaald naar verschillende inhoudelijke thema’s en actielijnen. Dit vormt het vertrekpunt voor de uitvoering door de provinciale organisatie.
Om de transitie naar een Circulair Zuid-Holland te realiseren, zijn steeds meer opgaves en ambities aan de slag met circulair. Een concernbreed opgaveteam jaagt circulaire ontwikkelingen aan en organiseert enkele zaken centraal omwille van de efficiëntie. Hier is project- en procesgeld voor gereserveerd onder Ambitie 4 Een concurrerend Zuid-Holland.
Om de circulaire doelstelling te behalen, zal circulair gaandeweg een regulier onderdeel van het werk en de middelen in de ambities worden. Er wordt hierbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande middelen en activiteiten om de circulaire doelstelling te realiseren. Zo wordt circulariteit een integraal onderdeel van de totale provinciale portfolio. Daartoe wordt voor elke ambitie in 2022 een agenda opgeleverd met de bijdrage die zij levert aan de transitie naar een circulaire economie, inclusief de middelen. Deze agenda sluit aan op de fase waar de transitie zich binnen deze ambitie bevindt. Het gaat hierbij om het Integreren van circulair in bestaand beleid en instrumenten, het versnellen van lopende circulaire activiteiten en projecten en het verder opschalen/uitbreiden van circulair in activiteiten en/of projecten
Biodiversiteit
Het thema is onderdeel van Ambitie 5 Versterken natuur in Zuid-Holland. Het thema biodiversiteit is tot op heden vanuit deze ambitie in samenwerking met andere ambities aangepakt op basis van kansen die zich voordeden, zoals bijvoorbeeld trajectaanpak van provinciale wegen, natuur-inclusief bouwen en Groene Cirkel groene gezonde stad. Verdere versterking van samenhang, sturing en planvorming staat voor de komende periode op de planning met onder meer de Zuid-Hollandse Agenda Natuurinclusief en het provinciale Toekomstonderzoek biodiversiteit en natuurinclusieve samenleving. Deze stappen zetten we in samenspraak met onze groenblauwe partners en zijn ook gekoppeld aan het landelijke traject voor uitwerking van de agenda Natuurinclusief van Programma Natuur.