Beheer en verkoop verspreid provinciaal bezit
Gronden die geen agrarische- of natuurbestemming hebben en ook niet binnen de invloedssfeer van een provinciale (vaar)weg liggen, zullen zoveel mogelijk worden verhuurd in afwachting van het gebruik voor een provinciaal doel of verkoop van de grond. Door een meer marktconform verhuurbeleid verwacht de provincie een lichte toename van de opbrengst uit verhuur.
De gronden, behorende tot het verspreid bezit / restgronden en eigendom van PZH, welke grenzen aan het beheergebied van provinciale (vaar)wegen, worden in beginsel ook door de (vaar)wegbeheerder beheerd. De inschatting is, op basis van een GIS analyse, dat de omvang van het verspreid bezit inclusief overhoeken circa 400 ha bedraagt.
Op basis van deze in 2021 uitgevoerde GIS analyse van het verspreid bezit is de inschatting dat hiervan zo’n 180 ha in aanmerking komt om als (strategisch)bezit vast te houden of afstoten. Het resterend deel blijft dan in beheer bij de (vaar)wegbeheerder.
Gebouwen/provinciaal vastgoed
PZH heeft circa 40 gebouwen, waaronder voormalige boerderijen, in beheer en onderhoud. Het betreft vastgoed dat verworven is in kader van realisatie van provinciale doelen maar daarna weer afgestoten wordt. Deze gebouwen maken daarom deel uit van het provinciaal programma herontwikkeling met als doel sloop/verkoop of herbestemming en verkoop. Een groot deel van deze gebouwen/woningen is in leegstandsbeheer gegeven. Vier gebouwen (waaronder 3 molens) worden verhuurd. Onder de beheertaak valt onder andere een asbestinventarisatie. Voordat een gebouw in gebruik gegeven wordt, vindt altijd een controle plaats op veiligheid van de installaties en de aanwezigheid van asbest, indien nodig vinden aanpassingen plaats. Dat zal ook in 2022 gebeuren. Het sanering /sloopprogramma van de gebouwen vindt conform de wet- en regelgeving plaats en wordt in de periode 2022 tot naar verwachting 2027 voortgezet.
Voormalige Steunpunten en Slimme centrale
Als onderdeel van de visie vastgoed Beheer Infrastructuur worden overtollige steunpunten afgestoten en is een nieuwe locatie verworven (slimme bediencentrale). Na overdracht van de overtollige steunpunten (zie vorige paragraaf) zullen deze tot aan verkoop worden beheerd. De planning is erop gericht dat deze steunpunten in de periode tot 2025 worden verkocht, welke planning jaarlijks wordt bijgesteld.