Strategisch bezit
Eén van de gevolgen van de nota ‘een opgavegericht Grondbeleid’ is dat bestaande grondposities geijkt zullen worden op mogelijk strategisch belang van te verwachten ontwikkelingen in het provinciaal beleid. Zo zijn er kavels die zich uitstekend lenen voor natuur- of watercompensatie, die aansluiten op doelen vanuit energietransitie of waarvan een gerede verwachting bestaat dat die zeer van pas zullen komen bij gebiedsprocessen. Als aandeel in de totale provinciale portefeuille zal de omvang van om strategische redenen vast te houden gronden beperkt blijven.
Strategische aankopen worden gedaan als de provincie in de gelegenheid komt om onder gunstige voorwaarden grond aan te kopen die in de nabije toekomst nodig zijn voor uitvoering van provinciaal beleid. In het kader van het nieuwe grondbeleid wordt deze mogelijkheid vereenvoudigd.
In 2018 is het “Handelingskader strategische aankopen en bezit” door Gedeputeerde Staten vastgesteld. In het najaar van 2019 is een begin gemaakt met doorlichting van het provinciale grondbezit waarbij interessante posities, na besluitvorming in Gedeputeerde Staten, zullen worden omgezet naar strategisch bezit.
Een eerste resultaat is in 2021 bereikt. Omdat besloten is de restgronden rondom de recent aangelegde Moordrechtboog niet direct op de (agrarische) markt te verkopen maar vast te houden totdat de ruimtelijke ontwikkelingen rondom de realisatie van de 8.000 woningen in de Zuidplaspolder zouden zijn uitgekristalliseerd, heeft de provincie als gevolg hiervan de gronden kunnen inzetten voor het woningbouwprogramma en een hogere verkoopwaarde bereikt.
In het kader van de nieuw op te stellen Nota Grondbeleid 2022 – 2025 wordt uitgezocht of en in hoeverre er meer van dit instrumentarium gebruik kan worden gemaakt.